Zdrowe diety - Tombak, e-booki, zdrowie

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
LHBG@
ł
SNLA@JQ@CYH
SNLA@JQ@CYH
Jak jeść, by Ŝyć długo i zdrowo? Mniej jeść, bo wychodzi na to, Ŝe przy
pomocy łyŜki i widelca kopiemy sobie gróbtwierdzi prof. Michał
Tombak. Dieta rozdzielna to jego zdaniem najrozsądniejszy sposób
zdrowego jedzenia.
Według prof. Michała Tombaka istnieje pięć głównych przyczyn, które
niszczą zdrowie człowieka
zaniedbany kręgosłup
nieprawidłowe oddychanie
brak wewnętrznej higieny ciała
nieprawidłowe odŜywianie
brak umiejętności szczęśliwego Ŝycia
JeŜeli dodamy do tego coraz powszechniejsze przekonanie współczesnych
onkologów, Ŝe rak jest zemstą natury za nieprawidłowo spoŜywane posiłki
— to warto zastanowić się, co zmienić w naszych posiłkach, by Ŝyć długo i
zdrowo.
NASZE BŁĘDY PRZECIW NATURZE
Panie profesorze. Na czym polega podstawowy błąd, jaki popełniamy na
co dzień, jedząc śniadania czy obiady?
Nasze posiłki moŜemy podzielić na cztery grupy: białka ( mięso, ryby, jaja),
węglowodany ( chleb, miód, cukierki, ziemniaki), tłuszcze ( masło, olej,
smalec) i pokarmy roślinne ( warzywa, owoce, soki). Cały problem polega na
tym, Ŝe węglowodany zaczynamy trawić juŜ w ustach, białka w Ŝołądku,
potrawy roślinne w jelicie cienkim.
Co się stanie, gdy na obiad zjemy mięso z ziemniakami?
Zaczniemy mieć kłopoty z trawieniem. Na strawienie ziemniaka trzeba
godziny, na strawienie mięsa od 3 do 7 godzin. Organizm niepotrzebnie traci
energię na trawienie róŜnych pokarmów w róŜnym czasie, a przecieŜ mógłby
ten czas wykorzystać na inne czynności Ŝyciowe lub walkę z chorobami.
Weźmy na przykład kanapkę, która kaŜdy z nas zjada na śniadanie:
biały chleb posmarowany masłem, na to wędlina. Co w tym złego?
To, Ŝe chleb naleŜy do węglowodanów, masło do tłuszczów, a wędliny do
grupy białek. Połączenie tych produktów do cięŜki orzech do zgryzienia dla
naszego systemu trawienia. W Ŝołądku i dwunastnicy muszą wytworzyć się
róŜne soki trawienne, oddzielne dla białka i węglowodanów. Masło hamuje
1
LHBG@
ich działanie. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale przyrządzajmy je w
zgodzie z prawidłowymi zasadami łączenia pokarmów.
PrzecieŜ nie kaŜdy z nas musi być wegetarianinem?
Ale ja do tego nie namawiam. Namawiam do przestrzegania umiaru w
jedzeniu. NajwaŜniejsze pytanie dla człowieka, który wchodzi w XXI wiek
brzmi: co człowiek powinien jeść i jak powinien jeść? Umiejętność
prawidłowego odŜywiania to wielka sztuka. Polega na prawidłowym
komponowaniu czyli łączeniu pokarmów.
CO TO JEST DIETA ROZDZIELNA
Zasady diety rozdzielnej zostały opracowane przez dr Haya jeszcze w latach
trzydziestych. Opiera się ona na trzech regułach, które moŜna określić filarami
zdrowia:
naleŜy spoŜywać osobno produkty białkowe, osobno węglowodanow
Jeść wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spoŜywcze
utrzymywać równowagę kwasowozasadową w organizmie
Według dr Haya złe zestawianie produktów spoŜywczych prowadzi do
nadmiernego obciąŜenia trzustki, co powoduje opóźnienia i zaburzenia
trawienia.
Nieprawidłowo zestawione poŜywienie obciąŜa takŜe wątrobę, która
przetwarza, rozkłada, magazynuje i przekazuje dalej składniki naszego
pokarmu.
CO MOśNA ŁĄCZYĆ?
Najkrócej: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Oto
prawidłowe połączenia pokarmów.
Mięso — zielone warzywa
Chleb, ziemniaki — zielone warzywa
Zielone warzywa — wszystkie białka
Orzechy — zielone warzywa, kwaśne owoce
Jaja — zielone warzywa
Tłuszcze zwierzęce — wszystkie rośliny zboŜowe
Rośliny zboŜowe — zielone warzywa
Rośliny strączkowe — zielone warzywa
Owoce niekwaśne — kwaśne mleko, jogurt
Kwaśne owoce — orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce
2
NAJGORSZE POŁĄCZENIA
Polegają na jednoczesnym spoŜywaniu białka z węglowodanami i są
niebezpieczne dla zdrowia. Oto one.
Mięso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód
Chleb — wszystkie białka, owoce, cukry
Zielone warzywa – mleko
Jaja — mleko, skrobia, słodycze, kwaśne produkty
Tłuszcze zwierzęce – wszystkie białka
Rośliny zboŜowe – wszystkie białka, słodycze, mleko
JAK JEŚĆ CZYLI KAWA NA ŁAWĘ
PowyŜsze wyliczenia mogą wydawać się skomplikowane, stąd podajemy
przykłady prawidłowo skomponowanych posiłków.
Stek z gotowanymi warzywami
Ryba z marchewką
Jaja sadzone z sałatką warzywną
Ser Ŝółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem
Szynka ze szparagami
Chleb z sałatką warzywną
kasza z gulaszem warzywnym
ziemniaki z warzywami z wody
ryŜ z warzywami
makaron z warzywami w sosie pomidorowym
ILE NALEśY JEŚĆ?
Kiedy zapytałem prof. Tombaka, ile naleŜy jeść – z wdziękiem odparł, Ŝe
im mniej, tym lepiej. Od umiarkowanego jedzenia jeszcze nikt nie umarł,
ludzie chorują i umierają z przejedzenia.
U większości z nas Ŝołądek rozciągnięty jest do nienaturalnych rozmiarów,
jemy 5 do 10 razy więcej, niŜ potrzebuje tego nasz organizm. Ten
organizm usiłuje Ŝyć według zakodowanych praw natury, my na okrągło
uczymy go obŜarstwa i lenistwa.
Jak przerwać ten błędny krąg?
Zrezygnować ze stereotypu, Ŝe dobry obiad polega na tym, Ŝeby na
talerzu był kawał tłustej łopatki, ogromna ilość ziemniaków i surówka. IleŜ
przyjemniej zjeść kawałek gotowanego kurczaka, trochę brukselki,
marchewki i kiszony ogórek.
Czy lepiej zrobić to zdecydowanie i nagle?
Wszystkim czytelnikom moich ksiąŜek zalecam stopniowe przechodzenie
3
na dietę rozdzielną. Zacznijcie od codziennego wypicia dwóch szklanek
naturalnego soku dziennie. Do obiadów dodawajcie coraz więcej warzyw i
sałatek. W ciągu trzech miesięcy odchodźcie od duŜej ilości mięs. KaŜdy
posiłek poprzedzajcie sokiem. Zacznijcie na śniadania spoŜywać warzywa
i owoce, na obiad surówki, sałatki, kasze z masłem lub gotowane warzywa.
Na kolację surówki, biały ser, ryby, jaja. Jeśli w ciągu dnia odczuwacie
głód, jedzcie suszone owoce zimą, latem czereśnie, truskawki, śliwki,
arbuzy, gruszki. Kiedy takie jedzenie będzie wam coraz bardziej
smakować, zaczniecie wracać do zdrowia.
ILE NALEśY JEŚĆ?
Lepiej być szczupłym niŜ otyłym. Tylko, dlaczego droga do tego jest tak
trudna i rzadko skuteczna. Odmawiamy sobie posiłków i przyjemności,
zrzucamy po parę kilo, jesteśmy wciąŜ głodni i ze złości zaczynamy znowu
jeść?
Wszystkie diety odchudzające są trudne do przestrzegania. Dlatego na
rynku pojawiły się róŜnorodne preparaty farmaceutyczne, które zamiast
nas mają zrzucić zbędne kilogramy. Po dwóch, trzech miesiącach ich
stosowania wracamy do nadwagi, nie zdając sobie sprawy ze szkód, jakie
poniosły wątroba, trzustka czy Ŝołądek.
A co z modnymi sposobami, polegającymi na łączeniu diety 1000
kalorii i ćwiczeń na siłowni?
Jak piszę w swojej ksiąŜce, taka metoda przypomina bicie batem ledwo
Ŝywego od cięŜkiej pracy konia, który juŜ nie ma sił, a ciągle go biją. Nie
było i nie ma diet cud.
To co zostaje puszystym?
Otyłość to nie tylko niezgrabna figura, to cięŜka choroba, którą trzeba
leczyć długo i cierpliwie. NajwaŜniejsze, by zrozumieć, Ŝe prawdziwą
przyczyną nadwagi i otyłości są nasze złe przyzwyczajenia, nałogi i błędy
w komponowaniu pokarmów.
Jakie?
Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia, przyzwyczajenie do picia
podczas posiłków, przyzwyczajenie do jedzenia produktów mącznych i
słodyczy, przyzwyczajenie do wadliwego łączenia pokarmów,
przyzwyczajenie do leŜenia po jedzeniu, przyzwyczajenie do siedzącego
trybu Ŝycia, przyzwyczajenie do jedzenia podczas oglądania telewizji i
jedzenia w stanach podenerwowania, przyzwyczajenie do jedzenia przed
snem lub w nocy, przyzwyczajenie do jedzenia produktów rafinowanych, z
puszki, konserwowanych, wędzonych. Proszę zobaczyć, ile razy uŜyliśmy
słowa: przyzwyczajenie!
CZY MOśNA ODBUDOWAĆ PRAWIDŁOWE TRAWIENIE
4
MoŜna i w tym celu prof. Michał Tombak zaleca przeprowadzenie kuracji
imbirowej, wywodzącej się ze tradycji medycyny tybetańskiej.
Kuracja jest prosta i zaleca się ją szczególnie osobom starszym.
W nieduŜym naczyniu naleŜy rozetrzeć 4 łyŜki stołowe sproszkowanego
imbiru i zmieszać je ze 150 g przetopionego masła. Po uzyskaniu
jednolitej masy naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Mieszankę naleŜy spoŜywać przed śniadaniem przez dziesięć dni w
następującej ilości.
Pierwszy dzień: pół łyŜeczki od herbaty
Drugi dzień: 1 łyŜeczka
Trzeci dzień: 1,5 łyŜeczki
Czwarty dzień: 2 łyŜeczki
Piąty dzień: 2,5 łyŜeczki
Szósty dzień: 2,5 łyŜeczki
Siódmy dzień: 2 łyŜeczki
Ósmy dzień: 1,5 łyŜeczki
Dziewiąty dzień: 1 łyŜeczka
Dziesiąty dzień: 0,5 łyŜeczki.
CO DALEJ?
No właśnie, co dalej?
Po kuracji naleŜy zacząć prawidłowo łączyć produkty, rezygnować z
pokarmów konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo
obciąŜać organizm wysiłkiem fizycznym. Mam tu na myśli spacery,
które powinny osiągnąć od 5 do 10 km dziennie.
Co wtedy?
W ciągu sześciu miesięcy schudniecie Państwo od 10 do 20 kg,
tłuszcz zamieni się w mięśnie, skóra będzie gładka i bez zmarszczek,
znikną podbródek i obwisły brzuch, a z otyłego Smakosza zostanie
tylko nazwisko...
DIETA KONTRA NOWOTWORY
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • grochowka.xlx.pl