Zdrowa zywnosc, eBooks txt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]SZLACHETNE ZDROWIEDR JOHN BRIFFAZDROWA �ywno��Tytiri or^tiniilu: Faodfm ttea�fhSPIS TRE�CI! Anna S/ymiitnn^ka W\ic/ptLTKnic/n>: J,.-b, MKOU Od�ywianie dostarczaj�ce energiiWylwurcunic energii8toCukier we km, i12ki-;.-iil;ifjLi po/iomu uukni we krwi14K�l;i wilumin i niineraK^u.16Aktywny sryl iycia18�ywno�� a zdrowe ko�ci20Spowolni� pnKcsy sUntenia22�ywno�� dosiamaj^ca t ncrfiM24Marnolrawcy cnori;iiX,Od�ywianie odrowe dla sercaCo \o jest chnrobii wie�cowy28Ttusjwze u t;tionjba wieiitowa30Cukier a cliomby sercu32Wp�yw S��li na serce34KorcklJi: Antu Qk/ow*kai hmiunk-: f>itrn Wyforakzy Bellonao io*t^^B^^LTIJ.H Onfall,GotowHnic pczyjaMie sercuAu�u i wjdin*i (Wt�yU ^^clLich �un4, ah, Wp�yw ulkOflOlU flS SOWfarfoiiufjr ^*^ tej k by!> ||Hbl p^j^j idrowe d|a ^^g 42mnlyu/ntj.ra/tc mir mitsn fv-mpvc [wrod�r 2M-pnx%flKiu yn intern I^J ok por*J he/ * iftLry i t�O�fud �n tteuJiLvrK|.Sanut Clrt.�hnw^a 77.00-K+ltel ,li\ AS2 Z70I (P/ulKvpl.iii,., nih.liikijiiMu 110 odmisit.sOd�ywianie korzystne WST�Pdla przewodu pokarmowego . .rydrowit jesi dla nas najcenniejszym dobrem. Sprawno�� i dobre sa-i�rtK\-s> II..M III., AS ^jmopoczucie, zar�wno fizyczne, jak i psychic/ru:, to nasza naturalna.Z�e trawienie 4* wrodzona ptUr/cba. Cz�sto jednak nie doceakmy �szJa-Xf& - chor�b wrankiu a 5� ^^ Setnego zdrowia", dop�ki si� nie zepsuje, czyli wte-Dra�liwe jelitu .nmbc 56 ffT | ^o�t; z nus przyjmuje swoje zdrowie za pewnik.Dra�tiwtfjeliunidLCIu 5J�i nerki. 60 li CO DECYDUJE O DOBRYM ZDROWIU?L;K.V�'Hk* produktu w rniMikicfi *2 ^fl^^ ? r , ? ? - ?Od�yw tanie a masu cia�a ^ ~M Nd IUSM Himwii-1 dobre p^M odd/iuj uje wic te �V> unik�w. Kajwa�nicj^Cowji masa cia�a Ai _> f to jjeriy, wptyw irtKl�wisk;i ora/siyl/>viii i pi>-Pu�apki diciy mvkot;ilon,cznej A4 /inm doslfpncj opieki zdmwolnej.Wi�cej mi�ni, mniej t�oszczn �fi L Mnina lulwo pReccni� ud/id I niekt�rych ? tychTkyrikLHlu:sz�.vjOtt;i \ . j*+ C7.ynnik�^ tiii stiin nas/fgfl zdrowia. Ou mc�cv.y/n i J knbicl �H \J ii;i pr/yklad, kkfifl�*OC|0BltoeNkitokHaincja pokarmowa 71* poeit�powanK medyc/rc mt�ie tylko wCzy to tak�e m�j probltm? 72 ^ wp�yn�� na ntis^t- �Jrow-if. podc/as gdyCukier we knvi a rttasaciaJa "4 "'"^^M, ^^ czyniiiktim genetycznym przyznaje si� 20%,Mi ty o �Hl�v ^ i ani u 7tiTr*-ule schudni�cie 78 WP�YW STYLU �YCIAUkUl irnmunolofticzny 82 c/ynnik�w dcUM minuj� ch MLLII MJrowia. O/iiuc/:t tu. �e irhomta r/adko jtMI iiL[;i �L iHlp�*rm� organizmu 84 skutkkm kaprysu losu czy geodw; c/c�ticj wynika i wybranych prze* nasPnycryny raka H6 rt�poaob�w tta �ycie" W�r�d eJeracct�w stylu �ycia g1�wn4 rol� odgrywa dic-Rak a dieti 8s ta. Utnieje coraz wi�cej dowod�w pratmawijij�cyth /w wa�ny roly okre�lonych�ywno�t zjpobiegaj^ca nowotworom Wl preferencji �ywieniowych w poprawie zdrowia, /a^�bieganhj cbo�oboffl i p�t�-ZipdbkfSttic infekcjom W dlu�anm �ycia. Ksi��k� t� nupi.^nt� po lo. aby u�wiadomi� czytelnikowi wp�ywReumatoidalne zapalenie siuw�w *| Od�ywiania n:i wszystkie aspekty zdrowia czlo^kksZakupy i gotowanie ?HOQ*?*. .ODNOWY l NAPRAVVYGdiiicTut�owrt " 102 dnia, w kit/<l> i" moment te. podsiawi�Wtfbc7tJus7Lvu UW elementy sk�adowe c;alttsqu^-'"i, po,� lM |� to, by 7^�ni|> je OOWB14 dni IDS tkanki i nowe sk�adnik] bio-chemiczne. W cii|gu nskui podiickowania U2 P^wicWjuu. Su-<; ^^ ykorzy-�ji|at odporno�� W�przebudowy pochodz� prawic wy|qc/nic L �ywnn�ci. *O/jiucza to, �e cia�o sk�adu siv w gruncie rzeczj z te- jtf ^ I^T^ 7 "V W ? A 1^ Fgo, cn zjad�o si� w ci^gu ostatniego roku. Nicinidno f k \JM-rJLi 1 TT A,ril H IJj/ t^j perspektywy dnutni� wply* diety na nas/c i w^j-w-iiri�W�^ryAWA^i-ii W DOSTARCZAJ�CEW JAKI SPOS�B KSI��KA jVTA MO�E POM�CJednym 7. g��wnych cel�w poradnika Zr/m*?m tynwm* jesl di>staiczciiic pi^awowej Jf J /^ ,./, ( f,f �," r/� ;�.,"� �/ <?/, v/,� uajCZ�StSZ� CO-oju� teraz, by anniejszy� 7Jtgnv J | (tli�U�ij dolegliwo�ci� WSpOtC&snegOJ I I przezywa takie chwile* w kt�rychw organiunic moz$ hy� �ci�le zwi�zany z diet�.7 nas imm>n^ na swoje prcysric zdmwic i wej^ie. ^^^^^| ^| ^K "'?' W*Wf St�HH t'lie/^�JAK KORZYSTA� z TEJ KSI��KI ^ L organizmu, pocz.ue si� sit-la sklitd;i >K / sa^iu rowbiat�w. Kjffidy /ajmujc si� iniuj funkcjsi orguni- meJ l Z&rOWiej* Orf.V C�^/*-i jej m3q w zachowaniu zdrowia t cjiergii. sprawnt�ici scrai. uk�adu fwtkuniM^ p/.c; �� spadki poziomuutrzymaniu pniwkljowej masy cia�a i bcMiwaryjnego dzia�ania ukljdu im J rnkru Wfi krwi "t(\ t>0oyicatcp. W kji�dym mwizialc wy)a�nkwh> wp�yw diely n.i dany ukliki. ^M W * t % � - 'zp^dnien kfQ iywno�c i poprai*?iaj�i: � saim /Jn�w ia. jak i tukif j. ki�ra mtw trZ�hlljeSZ dltZO �11 ergll tly^a�na�niekor.y^. by upmma� sport,powaniupn*dukC(�wsp�>�ywc/>cli L�Tj/iLh pr/jci^jr/jniii. / 'WP CrW��SZ ZfZamieszczono w nim tak�e przyk�ady judlnspi^m- ^nowj^- () ffjociie t ~ice praktyczji4 wska w wkcjak w [i;n,vytach �ywieniowych \T , , � **iid/ji; /minny kofyystnc dJa utmwia. W ka�dym roz- \/ fc*�.VC*l ^�njdj i� labelc 4 w klur>vh /chrjnn snr/eg^owc k wie kit t:iJi czyic I niknie wic. pi/ic s/jkac jakich� informacji. ^^J \^ ML W t\�H Opowinien Kijr/ft (k> indeksu rw stronic 112. ^^ nia dieta.JkUilii *^^WYTWARZANIE ENERGII II lYiiwhnleProdukty, kt�re ^pozywamy, s^nicrafinowanym pal i ucm, k l�rc nasze ?!]*��� 13�*** do p�-ciato wykorzystuje do produkcji energii. Tak jak ogie� potrzebujepnciwariimc Uctadmk�wpotrzebny jest pokarm, utrzymuj�cy prawid�owe funkcjonowanie organizmu. Jednak�e pozyskiwanie energii z �ywno�ci to z�o�ony proces, a nie tylko kwestia zjudaniit odpowiednich produkt�w rOD �YWNO�CI DO ENERGIIUwalnianie energii z pokarmu jcM zale�ne od czteftdi podstawowych etap�w.I Jesi u min stopniowo m/drabniuny. llajpk;^ pr�/ �utiir, nasi�pnie pr�/ d/uitiinje kwasu w i^oliidku J cn/ym�w irawicjuuch w jelicie cienkim. Dzi�ki temu skkidniki od�ywcze nwig� zosta� u-ch�uni^ie popi�^ ieiw� jeliti do kr*i.pokarmu C/^rcL-Kki pokannow� wthlom^ti? w jelicie docieraj�, najpierw ^ krwi� do w^imby. Niekt�re z nich podlcgajg diiEs/cmu biciL na mniejin: elementy, inne s� przekszta�cane w substancje b^d^-c em paliwa dla organizmu.transport Kiedy pokarm �>sMni�: pr/cmor/ony w wuimbicpiiusiuk' 7 niepii substancje od�ywcze prr^dostaj� si� do krwj i sij tran^ipofiowane ie LmnH gdzie sy puLrzcbnt.4Przemiana materii Etacmfatia myic�i, czyli metabolizm,ju� K�-w^.n opalaniu iiuhfitjuitji odiywczych y. u�yciem tknu. S�u?y on ^yiwar/ajiiu energii i dukonujc si� \i ptKJstawowych jedawelkucfa budulcowych L-iiily -kom�rkach. CiaJo sk�ada si� 7. trylion�w koi�ii�nck, a. ka�da maVjdolno?� preyswujiiuia substancji t�diywc7:ych i wtaczania ich w reakcje chemjenne wy/walujijccenergi�. Dv sprawnego prztbit??u [yi:h r^itkcji SJ; potrzebne k,ii.ib/.�or>. ki�rymi w iT^.irii/iiih- sq witaminy i picrwiatiikiKIEDY PROCES WYTWARZANIAENERGII JEST NIEWYDOLNYWli kt�rykolwiek t. proces�w ikvcMniL-^cyiL-h w pwdukcji energii zawodzi, d td nv.r/.e wygasa�. Na przyk�ad /Ic truu-jenic mo�e by� pr/yu/yn^Po daiw^m przKworanb malepo w^blunijni^i skljidnikt� od�ywczycb w jelick cknk�oL, ct� w konsekwen-fM P<hoduje niedob�r substaocji �Krg[ityv/nych i j�uliwa) w orgwii/mL'. Deficytdo jctlntfj t/% wiciu subjflaiKji iiEiiychn^iast implikuje niewydolno��s ny r^n xv kotiKirii[i*:h. Utrzymanie u, dobryin stanie uk�ad�wei**iin rw do produkcii cnerg- tub iu VIKT^S; /LtLv\ od pravs kitowego Truwkriut. kr��enia krwi i aptawiwW pnwtunjihicnt-rcu MiMAGAZYNY ENERGII W�GLOWODANYO uhstancjc dosiarczajace energii su magazynowane pod trzema p��wny- W^pltiwodany spo�ywamy w postaci cukr�w praaydi lub z�o�onych. 1kr^L Kiedy jod poirabny do bunlzo szybkiego ^worania energii, jego ^UuS? p*Uvch- Ilo�� nori uw�cj t pokarmu podera ^l�ii�dostawa jesi OgramczoML Poziom glukozy vre �owi musi wi�c by� stale wy- w kanarkach jest micr/onj w kiiU^i^h. Spnk-nk i grama w�glowodan�w Josiaf?r�wnywany przez uwalnianie cukru z wi�kszego magazynu. Zapasy cukru o�okn|r>4 kilokjlorii iu^. -HitN) ^>riit. (irtaiu/jn nu ograniczones^ pffMcbowywaaK w organi/.n�ie w posluci glikogcitu, kt�ry jest substancja mr�liu<JM;i pnniu^waniii gluktwy /. innych substancjichemiczny ^wtlobiui MTukiumlnie do skrobi. Glikogcn jesi gmmadzony chemkanych ni� w�glowodany. Oznacza^^^^"^w mi�niach i w^uiobic. gd/Je �atwo ulega rozk�adowi na czastec/ki ii luko- W4H�it dil?l> ^T1^^^ -H. .ki.� �?mi.- r.'nki.r ii I' i HIVa w organi7mw lo tkankii t�uszczowa. Znaczni... [ Pobierz całość w formacie PDF ]